, ,

Hoe gaan de cao-onderhandelingen voor de flexmarkt?

Hoe gaan de cao-onderhandelingen voor de flexmarkt? En wat heeft dat met betrouwbare software te maken? Freepack spreekt met Lucy Guardiola, arbeidsjurist en lid van de cao-delegatie bij NBBU.

De NBBU (Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) heeft als doel om de belangen te behartigen van uitzendbureaus en bemiddelingsondernemingen. Ze hebben een eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die van toepassing is op uitzendkrachten. Hier zijn de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten in vastgelegd. Dit biedt zowel bedrijven als uitzendkrachten ook de nodige flexibiliteit.

“Tijdens de cao-onderhandelingen zitten we aan tafel met de ABU en met drie vakbonden: FNV, CNV en de Unie”, legt Lucy Guardiola uit. “Bij de aanvang van de onderhandelingen starten we met het uitwisselen van voorstellen. Deze voorstellen zijn zorgvuldig verzameld op basis van de behoeften en uitdagingen die spelen bij onze leden, en zijn gebaseerd op een grondige analyse van trends en ontwikkelingen binnen de sector. Daarna zitten de cao-partijen wekelijks bij elkaar om te onderhandelen.”

De uitzendbranche kenmerkt zich door flexibele arbeidsrelaties, waarbij uitzendkrachten op tijdelijke basis worden ingezet bij verschillende opdrachtgevers.

“Uitzenden is en blijft erg belangrijk”, vertelt Lucy Guardiola. “Het biedt een opstap voor mensen die niet direct in dienst kunnen komen bij een werkgever. Via deze weg krijgen ze een kans om aan het werk te komen, hun carrière te starten of verder uit te bouwen met goed geregelde arbeidsvoorwaarden. Ook is het voor veel mensen belangrijk om zelf flexibel aan het werk te kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan studenten.”

Voor leden van NBBU is het essentieel om de NBBU-cao correct toe te passen en zo succesvol door de cao-controles te gaan. Freepack Software biedt softwareoplossingen die gerichte ondersteuning bieden bij dit proces.

Wil je weten wat Freepack Software voor jou kan betekenen? Vraag een gratis demo aan!